HomeopatimedisinerRingsaker Homeopati

Nux vomica (Nux-v)

Turen har kommet til homeopatimiddelet Nux vomica (Nux-v) sitt medisinbilde. Denne homeopatimedisinen fremstilles av frøene til planten Strychnos nux vomica, i Loganaceae familien.

Jeg har tidligere nevnt litt om Nux-v i forbindelse med flyskrekk/engstelse ved reise, reisesyke, høysnue/pollenplager og homeopati-arsenalet man bør ha i beredskap ved juletider. Dette er altså ett av de homeopatimidlene som det er vel verdt å ha i hus, før plagene dukker opp!

 

Nux vomica

Når Nux-v er indikert i ditt/en av dine kjæres symptombilde er det fint å slippe å vente opp mot en uke eller to på at apoteket får bestilt inn medisinen til deg! Ta med deg denne informasjonen til apoteket - og ha Nux vomica på lur før plagene dukker opp:

 • Nux vomica (Strychnos) 30C, 282271
 • Nux vomica (Strychnos) 200C, 200677

30C potensen (styrken) kan du bruke på egenhånd hjemme, gjerne også lavere potenser. 200C kan det godt hende homeopaten din vil foreskrive - og du kan i visse tilfeller vurdere denne om du har mer erfaring med homeopati selv. Det er mye lettere for apoteket å skaffe riktig homeopatimedisin til deg når du har med varenummeret, så skriv det på en lapp og ta med: tro meg, de blir veldig takknemlige for det 🙂

Jeg har skrevet mer om det å kjøpe homeopatimedisiner i malen: Homeopati-husapotek.

Å foreskrive Nux vomica

Det jeg kommer til å beskrive her er trekk man kan finne hos dem som har nytte av Nux-v. En som trenger dette middelet har ikke nødvendigvis alle symptomene og karakteristikkene som jeg tar med, og ikke nødvendigvis like intenst: det som er viktig er at homeopatimedisinen dekker det som personen uttrykker av symptomer - det er da det er verdt å forsøke denne homeopatimedisinen.

Det beste er å få hjelp av homeopaten din, hvis du ikke er vant med å foreskrive homeopatimedisiner for deg og dine kjære. Bestill deg en akutt-konsultasjon de første par gangene, og etterhvert kun i de tilfellene der du merker behov for veiledning.

For kroniske tilstander og mer sammensatte lidelser bør du alltid søke hjelp hos profesjonelle - homeopater eller annet helsepersonell! Det samme gjelder bekymringsverdige akutte lidelser: oppsøk alltid kvalifisert helsepersonell/legevakt.

Nux vomica karakteristikker - generaliteter

Generelle symptomer og trekk ved dette medisinbildet er:

Blir lett forkjølet. Plager som kommer av å bli kald; kald, tørr vind. Liker sterkt krydret mat. Krampende smerter. Veldig god luktesans. Svette er varm; ensidig; illeluktende. Høyresidige symptomer. Bitter smak i munnen; sur smak om morgenen. Bedre (>) ved varme; ligge ned; sitte ned; varme drikker. Verre (<) etter å ha drukket alkohol, kaffe; etter å ha spist kald mat; kulde; kaldt, tørt vær; kald vind; frisk luft; for lite søvn; om morgenen; om vinteren; ved berøring; avkledd; å gå.

Nux-v er for ekstremt kalde personer som ikke kan fordra kulde i noen form. Når de er syke skal alle deler av kroppen være godt dekket til. Indikert ved overdrevent inntak av mat, drikke, kaffe, alkohol eller tobakk. Selv om inntak av mer gjør dem verre, er det vanskelig for Nux-v å stoppe: de fortsetter gjerne å røyke og drikke selv om de føler seg forferdelig. Morgenene er verst, særlig etter de mange nettene med forstyrret søvn: en nybakt Nux vomica mor har det ganske fælt!

 

Emosjonelt/mentalt

Voldsomt raseri, særlig når må svare. Plager fra sinne; sinne med engstelse. Konsentrasjonsvansker. Lett oppspilt. Utålmodig. Impulsiv. Irritabel. Kranglete. Sensitiv, generelt; for frekkhet; lys; musikk; lyder. Hatefull. Sta. Ryddig.

Det er en tendens til å overdrive alt de gjør; arbeidsnarkomane som jobber altfor mye, er ute altfor seint, ingen fysisk aktivitet, inntar for mye mat og drikke, blir for oppspilt til å kunne sove for så å drikke alt for mye kaffe for å holde det gående dagen etter. Så blir det vanskelig å konsentrere seg om jobben og de mister interessen. De blir nervevrak, i en tilstand hvor de er hypersensitive overfor alt - lys og lyder irriterer dem.

De kranglete og impulsive Nux-v vet hva de vil ha - og de vil ha det NÅ! Hvis de blir motsagt eller spurt blir de irriterte, og blir de oppmuntret til å svare så kommer raseriet.

Nux-v barn er gjerne rampete og kverulerende. De kan være sta, irritable og hatefulle - men samtidig sensitive og lett fornærmet.

 

Fysisk

Nux vomica kan være indikert ved disse fysiske plagene og karakteristikkene:

 • Ryggsmerter: smerter i nedre del av ryggen; verkende, pressende; sår, forslått. < i senga; om morgenen; ved bevegelse. Kan komme etter å ha blitt kald. Nux-v må sitte opp for å snu seg i senga. Smertene medfølges ofte av en trang til å gå på do.
 • Magesmerter: krampende, gripende, pressende, såre, forslåtte smerter. > etter avføring; varme drikker; varme fra senga; fis. < etter å ha spist; hoste; om morgenen; ved feber; trange klær. Smertene kommer etter overdrevent inntak, i noen tilfeller medfulgt av kvalme eller fordøyelsesplager. Barn som får magesmerter etter selskap hvor de har spist mye "junk". De føler seg fullstappede og oppblåste etter å ha spist, og tåler ikke stramme klær rundt livet.
 • Forstoppelse: alternerer med diaré. Trang til å gå på toalettet, men uten hell; konstant. Kommer kun små mengder av gangen. Hard avføring; stor. Følelse av å ikke være ferdig etterpå. Kan komme av alkohol; overdrevent inntak; graviditet; stillesittende vaner.
 • Kvalme: konstant. < etter å ha spist; om morgenen i senga; svetting; tobakk. Kan komme av graviditet; reise. Kvalmen kan gjøre dem svimete. Kan medfølge en smertefull menstruasjon.
 • Oppkast: galle; slim; bitter; sur; illeluktende. < harke opp slim. Kan komme av alkohol; sinne; graviditet. Denne surheten kan komme etter overspising eller overdrevent inntak av mektig eller uvant mat. Det kan oppleves som matforgiftning, og kan komme ved reise.
 • Flatulens: magen er oppblåst; takler ikke trange klær; rumling. > promp/fis. < spise.
 • Fordøyelsesplager: bitter, sur rap. Magen er oppblåst; tom. Magesmerter; krampende, pressende, sår, forslått. Med halsbrann. > varme drikker; varm seng. < etter å ha spist; trange klær. Kan komme av alkohol; kaffe; mentalt slit; overspising; mektig mat. Maten ligger som en knute i magen i 1-2 timer etter å ha spist, med en mage som føles tung, full og øm.
 • Hemorroider: som kommer av graviditet.
 • Feber: Hete og frysninger om hverandre; tørr, ensidig. Med ryggsmerter; ekstremt frøsen; skjelving; svette. < frisk luft, trekk, bevegelse, avkledd, den minste bevegelse av sengetøyet. De vil dekkes helt av varm dyne, og blir kalde hvis de snur seg i senga eller stikker en hånd utenfor dyna. Kan være ensidig feber. Tørr varme utenpå, mens det er kulde innvending. Armer og bein føles tunge og trøtte. Som regel tørst.
 • Forkjølelse: rennende øyne. Rennende nese: brennende, vandig. Nesa renner om dagen, er tett om natta. Med hodepine; hyppig nysing; sår hals. > frisk luft. < etter å ha spist; etter å ha reist seg opp; om morgenen. Kan komme av trekk. Forkjølelsen kan starte med en irritasjon høyt oppe bakerst i nesa, eller nesebor. Ammende babyer med tett nese om natta og som så har vansker for å amme kan trenge Nux-v, særlig hvis de også er sensitive for hva mor spiser.
 • Sår hals: smerter som sprer seg opp til ørene; rå, stikkende. Fornemmelse av klump i halsen. < kald luft; svelging; avdekke halsen. Det er vanskelig å svelge; halsen føles grov og smertene stråler mot ørene ved svelging. Råheten kan komme av hosting, og luftveiene kan føles irriterte.
 • Hoste: anstrengt pust. Forstyrrende, tørr, voldsom, kvelende, kilende hoste; som kommer i kraftige anfall. Rå larynx (strupehode). Sur smak på slimet. Med oppkast når slimet harkes opp. > varme drikker. < bli kald; kald luft; tidlig om morgenen; når våkner; for den minste bevegelse av brystet; etter å ha spist; ved feber. Hosten gjør det vanskelig å puste. Den er også verre etter midnatt, frem til daggry.
 • Influensa: smerter i bein og ledd; sår, forslått. Med forkjølelsessymptomer. Frysninger, feber. > varme omslag; varm seng. < i senga; kulde; om morgenen. Nux-v sin influensa likner på forkjølelsen til Nux-v.
 • Tannverk: > ekstern varmekilde; pakke in hodet; varme; vinter. Kan komme etter en fylling eller trekking av tann. Tannverken er > ved å ligge på en varmeflaske pakket inn i et håndkle.
 • Blærekatarr: trang til å urinere ofte, uten hell, akutt følelse. Brennende smerter; pressende. Urinen er brennende, sparsom. < ved urinering. De vil så gjerne urinere, men klarer ikke.
 • Øreverk: stikkende smerter. Med kløe. < svelging. Det klør skikkelig inni øret, som tvinger dem til å svelge - selv om det kan gjøre smerten verre. Veldig skarp hørsel.
 • Hodepine: hodet kjennes tungt. Smerter i bakre del av hodet; fremre del av hodet; pressende; sårt, forslått; lammende; rivende. Med kort lunte; svimmelhet. > oppspilthet; komme seg opp om morgenen; press; pakke inn hodet; om kvelden i senga. < etter å ha spist; kulde; bevege øynene; riste på hodet. Kan komme av alkohol; kald vind; forkjølelse; fuktig vær; dårlig søvn; mentalt slit; overspising. Ofte medfulgt av såre øyne. En typisk "dagen-derpå hodepine" etter overdrevent inntak av mat og drikke.
 • Søvnløshet: våkner tidlig; sent; rundt kl 3 om natta. Kan komme av alkohol, oppspilthet, mentalt slit, overarbeid, overaktivt sinn. Er gjerne søvnig når går og legger seg men klarer ikke sovne; eller sovner, men våkner tidlig om morgenen med engstelige tanker som gjør det vanskelig å sovne igjen. Faller så kanskje i dyp søvn igjen rett før alarmen ringer, og våkner dermed sliten og trøtt.
 • Utmattelse: nervøs utmattelse. < når våkner om morgenen.
 • Høysnue/pollenplager: medfulgt av Nux-v sine forkjølelsessymptomer. Også i tilfeller der plagene er der året rundt: uten avbrekk om vinteren.
 • Menstruasjonsplager: rikelig, smertefull, tung mens. Verkende, krampende smerter; i nedre del av ryggen. > bøye seg dobbelt. < ved menstruasjon.
 • Reisesyke: med svimete følelse; kvalme. > ligge ned. < tobakk.

Altså -

Disse karakteristikkene jeg har tatt med her er trekk som gjerne brukes for å differensiere (velge mellom) ulike homeopatimedisiner som kan passe ved mer akutte og "enkle" plager. Når symptomer og helseplager er av kronisk art og del av et mer komplekst mønster, er det best å få mer dyptgripende (konstitusjonell) behandling hos homeopaten din. Hvis du ikke har mulighet til å kontakte homeopaten din der og da, så kan du fint forsøke å lindre plagene med homeopatimidler i husapoteket/reiseskrinet ditt - for så å få hjelp til behandlingsforløp for de kroniske plagene senere.

Hvis du kjenner igjen de typiske Nux-v karakteristikkene i deg selv eller en av dine kjære, og alle symptomene er dekket av dette middelet; så kan det være verdt å forsøke det! Du finner noen tips til kilder du kan skaffe deg/benytte i malen jeg har laget, som du får hvis du registrerer e-posten din. Det er fint med litt instruksjoner på hvordan/hvor ofte homeopatimedisin skal foreskrives, særlig hvis du ikke har så mye erfaring med homeopati fra før 😉

 

Husk:

Hvis du eller dine kjære opplever symptomer og plager som bekymrer deg, så må du søke profesjonell hjelp/dra til legevakta! 

Men, om du mistenker at Nux-v kan passe til symptombildet, så er det ingenting i veien for å ta med homeopatimedisinen og forsøke den i bilen på veien/på venterommet: kanskje blir turen mer kortvarig enn fryktet 😀

Og, for plager du er vant til å håndtere i hjemmet, så kan Nux-v (og andre homeopatimedisiner i husapoteket ditt) være med på å lindre tilstanden til den har passert – og kanskje forkorte varigheten av plagene.

Tipsene jeg har nevnt i denne artikkelen er ikke ment som erstatning for kvalifisert medisinsk rådgivning. Dette er kun ment som informerende innhold, og du bør alltid rådføre deg hos kvalifisert helsepersonell før du foretar eventuelle endringer i pågående behandling.