HomeopatimedisinerPlager

Natrum muriaticum (Nat-m)

Nå skal du få bli kjent med homeopatimedisinen Natrum muriaticum. Dette er et middel laget på bordsalt: natriumklorid. Som en av de mest utbredte substansene i naturen har natriumklorid vist seg gull verdt som homeopatisk fremstilt naturpreparat også! Faktisk er dette medisinbildet preget av at væskebalansen er forstyrret. Det er mye tørrhet og en ekstrem tørste: særlig ved febertilstander.

Selv om Nat-m føler seg kald, er det en aversjon mot varmt vær. Og, ett prominent symptom som er verdt å merke seg og som er en mulig indikasjon for Nat-m: det er en umulighet å urinere i andres nærvær (som på offentlige toaletter, eller barn som insisterer på å ha baderomsdøra lukket).

 

Natrum muriaticum (Nat-m)

Det er lurt å ha Nat-m i  homeopati-husapoteket sitt! Både i forbindelse med forkjølelsessesongen, pollensesongen og for flere ulike plager som jeg skal gi deg oversikt over videre i denne artikkelen.

Når Nat-m er indikert i ditt/en av dine kjæres symptombilde er det fint å slippe å vente opp mot en uke eller to på at apoteket får bestilt inn medisinen til deg! Ta med deg denne informasjonen til apoteket - og ha Natrum muriaticum på lur før plagene dukker opp:

 • Natrium chloratum (muriaticum) 30C, 248343
 • Natrium chloratum (muriaticum) 200C, 208123

30C potensen (styrken) kan du bruke på egenhånd hjemme, og 200C kan det godt hende homeopaten din vil foreskrive - og du kan i visse tilfeller vurdere denne om du har mer erfaring med homeopati selv. Det er mye lettere for apoteket å skaffe riktig homeopatimedisin til deg når du har med varenummeret, så skriv det på en lapp og ta med: tro meg, de blir veldig takknemlige for det 🙂

Jeg har skrevet mer om det å kjøpe homeopatimedisiner i malen: Homeopati-husapotek.

Et tankekart - illustrasjon over karakteristikker ved Nat-m, til skoleoppgave

Å foreskrive Natrum muriaticum

Her kommer en del trekk man kan finne hos de som kan ha nytte av Nat-m. Det betyr ikke at en som trenger Nat-m har alt det jeg trekker frem her, eller like intenst; men hvis denne homeopatimedisinen innehar alt som det personen som er syk uttrykker av symptomer, da er det vel verdt å forsøke 😀

Det beste er å få hjelp av homeopaten din, hvis du ikke er vant med å foreskrive homeopatimedisiner for deg og dine kjære. Bestill deg en akutt-konsultasjon de første par gangene, og etterhvert kun i de tilfellene der du merker behov for veiledning.

For kroniske tilstander og mer sammensatte lidelser bør du alltid søke hjelp hos profesjonelle - homeopater eller annet helsepersonell! Det samme gjelder bekymringsverdige akutte lidelser: oppsøk alltid kvalifisert helsepersonell/legevakt.

Polariteter i tre homeopatimedisiner, deriblant Nat-m

Natrum muriaticum karakteristikker - generaliteter

Generelle symptomer og trekk ved dette medisinbilde er:

Blodfattig; blir lett forkjølet; eggehvite-liknende slim; misliker brød; generell tørrhet; deigete ansikt; sprukne lepper; tørr munn, med tørste; bitter smak i munnen; ekstrem tørste for store mengder væske.

Nat-m føler seg gjerne bedre ved (>): å ligge ned; etter hvile; etter svette. Nat-m føler seg verre (<): rundt kl 10; etter å ha spist; eksponering for sol; før menstruasjon; ved varme; midt på formiddagen; ved fysisk aktivitet; sollys.

 

Emosjonelt/mentalt

Natrum muriaticum virker fjern/fraværende, og kan lett bli sinna. Plager kan komme etter: skuffelse i kjærlighet; sorg; flauhet; fortrengte følelser. Nat-m er forvirret, og kan være deprimert: men klarer ikke gråte, pga. fortrengte følelser. Nat-m ønsker å være alene; er misfornøyd; misliker trøst; er introvert, irritabel og generelt sensitiv. Nat-m er tårefull, selv om det er vanskelig å gråte - gråter da i eget selskap. < ved trøst og før menstruasjon.

Selv om Nat-m er en emosjonell type, så fremstår denne karakteren kald - pga. vanskelighetene med å uttrykke følelser. Sorg fortrenges, og Nat-m stenger seg inne for å unngå å bli såret. Når så Nat-m sine følelser plutselig bruser ukontrollert ut kan de komme til å gråte - til tross for tendensen til å skjule dette fra andre: og da føles det flaut, og trøst fra andre er uutholdelig. En Nat-m som er såret uttrykker det ikke, men gjemmer på det innerst inne - mens det utad virker som Nat-m er bitter over både mennesker og livet. Det er mye dveling på tidligere ubehageligheter og omstendigheter - som etterhvert gjør Nat-m syk. En som trenger Nat-m er ikke nødvendigvis sånn ellers, men om det passer til hele symptombildet; da kan du forsøke Nat-m!

Barn som har nytte av Nat-m er gjerne alvorlige og misliker store mengder fysisk kontakt. De hater å bli ertet, og når de blir lei seg er det like greit å la dem få surmule på egenhånd: til de selv er klare for å søke kontakt igjen.

 

Fysisk

Natrum muriaticum kan være indikert ved disse fysiske plagene og karakteristikkene:

 • Ryggsmerter: smerter i nedre del av ryggen; verking; ryggen føles ut som om den var knekt; sår, forslått. > ved å ligge på hard flate. Forårsaket av fysisk arbeid. Ryggen føles svak og sliten etter aktivitet, eller etter å ha stått bøyd lenge (f.eks. ved hagearbeid).
 • Blemmer: blemmer på tuppen av tunga.
 • Munnsår: på leppene, og rundt munnen. Kommer av sol, fortrengt sorg. Det generelle symptombilde og de emosjonelle sidene ved dette middelet må stemme for at Nat-m foreskrives ved munnsår, selv om det er et velindikert homeopatimiddel i mange tilfeller av munnsår! Munnsårene til Nat-m kommer gjerne etter skuffelser eller sorg som ikke fikk komme til uttrykk. De sitter gjerne rundt munnen, på leppene eller i munnvikene.
 • Forkjølelse: vandig sekresjon fra øynene; rennende nese, drypper ned bak i halse; rikelig hvit sekresjon; nesa er vekselsvis rennende og tett; sekresjonen er som eggehvite; med tap av lukte- og smakssans. Det er en bitter salt smak i munnen, som også er tørr - medfulgt av stor tørste. Det kan være mye nysing, og leppene er tørre og sprukne.
 • Forstoppelse: smuldrende avføring; små kuler, som saue-bæsj; anstrengte forsøk på å gå på do uten hell; en følelse av å ikke være ferdig. < i løpet av menstruasjon.
 • Hoste: tørr, hakkende, irriterende, kilende hoste; gjennomsiktig, hvitt slim - som eggehvite. < ved feber, i senga om kvelden, fra kiling i larynx. Øynene renner ved hoste (og latter).
 • Diaré: oppblåst mage; diaré kun om dagen; fossende, smertefri, illeluktende og vandig avføring. < etter å spist stivelsesrik mat. Det kan være smerter før avføring.
 • Utmattelse: med tunghet. < om kvelden. Energien kan stige for en liten stund etter måltider, men særlig om kvelden føler Nat-m seg tung og sliten.
 • Betennelse i øyne: sandete og kornete fornemmelse på øynene, med lyssensitivitet; rennende øyne.
 • Feber: brennende hete; med kvalme. > kle av seg/fjerne lag. < midt på formiddagen, om høsten. Nat-m er omtåket/ør ved feber. Søvnig, og sovner når varm. Den brennende varme fornemmelsen kan veksle med en intens kuldefornemmelse. Svetting hjelper, og det er en ekstrem tørste for store væskemengder.
 • Høysnue/pollenplager: medfulgt av Nat-m sinde munnsår og forkjølelsessymptomer.
 • Hodepine: med såre, rennende øyne. Smerter i fremre del av hodet, i tinningene; hamrende, pressende, dundrende og dunkende hodepine. > ved fast trykk. < rundt kl 10-15; etter å ha spist; ved hoste; under menstruasjon; følelser; oppspilthet; feber; når våkner; lese/skrive; snakke; tenke. Nat-m kan ha synsproblemer med hodepine; flimring og sikk-sakk for øynene - som er typisk ved migrene (disse hodepinene bør man alltid oppsøke profesjonell hjelp for).
 • Fordøyelsesproblemer: raping som oppleves ufullstendige og lite produktive, sur, med smak av nylig spist mat. Munnen smaker bittert og salt. Krampaktige, pressende magesmerter med voldsom hikking. < etter inntak av stivelsesrik mat. Magen kan bli i ulage etter fortrengte følelser, slik at tungt fordøyelig mat blir vanskelig å håndtere. Det er mye raping etter måltider, med vanskelighet - og uten at det letter på fordøyelsesplagene.
 • Søvnløshet: engstelige og levende drømmer; forårsaket av sorg. Det kan være vanskelig å sovne etter tap av en nær/kjær, eller en skuffelse - da kan Nat-m våkne om natta og ikke få sove igjen.
 • Stikkende varme: medfulgt av de generelle og mentale/emosjonelle karakteristikkene til Nat-m.
 • Urinveisproblemer: fortrengt urin (vanskelig for å urinere) grunnet tilstedeværelse av fremmede; klarer kun å urinere når alene.
 • Sår hals: brennende smerter; tørr hals med fornemmelse av klump i halsen; hes stemme. Klarer kun å svelge væske; fast føde kommer opp igjen etter å ha nådd et visst punkt, og Nat-m kan sette det i halsen (kan også sette fast væske i halsen). Det er fornemmelse av en klump i halsen når Nat-m svelger, og det kjennes ut som den stiger oppover. Harker opp eggehvite-linkende slim fra bak i halsen.
 • Soppinfeksjon: i underlivet. Med hvit/eggehviteaktig utflod.
 • Soppinfeksjon: i munnen. Gummer og tunge er hvit-dekkede. Med tørr munn og tørste.

Altså -

Når barn lider av hyppige hodepiner, særlig i løpet av skoldedagen, kan Nat-m være verdt å forsøke. Dette middelet kan også være indikert ved forkjølelse med klar sekresjon som eggehvite, og mye nysing. Nat-m er sensitiv for emosjonelle omstendigheter såvel som fysiske omgivelser, og har gjerne stor higen etter salt. Sensitivitet er et sterkt karaktertrekk ved dette medisinbildet. Nat-m blir lett såret, og nettopp pga. sin egen sårbarhet uttrykkes en forsiktighet over å ikke skulle såre andre.

Hvis sårbarheten leder Nat-m inn i romantiske, kjærlige forhold, kan de lett oppleve at tilliten deres blir forrådt: slik at de blir reserverte og vanskelige å nå inn til. "Er det noe galt med meg? Er jeg ikke attraktiv nok, har jeg ikke gjort nok? Er det derfor jeg blir forlatt, og skuffet?" Etter slike opplevelser blir Nat-m omsorgsfull og streber etter å gjøre andre til lags. Men når Nat-m så blir såret, trekker de seg helt tilbake og unngår trøst - mens triste sanger spilles for fullt i eget selskap. Nat-m synes det er lettere å skrive et brev eller dikt til en venn som har såret dem, enn å skulle snakke om det direkte; men det er ikke dermed sikkert at de ville levere skriveriene til adressaten. Samtidig som det er et ønske om fysisk nær relasjon.

Det er sånn sett tilsynelatende motstridende symptomer i Nat-m: for å unngå kjærlighetssorg og skuffelse innleder de gjerne forhold hvor det fra starten av ikke er noen forventning om forpliktelser; for eksempel relasjoner med personer som er gift. Det blir ensidig og hemmelig kjærlighet, i det stille.

Frykter i Nat-m kan være av klaustrofobisk art, og de kan utvikle besettelse over faren for innbruddstyver. Dette kan igjen sees i sammenheng med deres aversjon mot trøst og medfølelse: da de er private individer som misliker sterkt at noen pirker i, eller prøver å overtale dem til, å dele av følelseslivet sitt - og den private sfære.

Hvis du kjenner igjen de typiske Nat-m karakteristikkene i deg selv eller en av dine kjære, og alle symptomene er dekket av dette middelet; så kan det være verdt å forsøke det! Du finner noen tips til kilder du kan skaffe deg/benytte i malen jeg har laget, som du får hvis du registrerer e-posten din. Det er fint med litt instruksjoner på hvordan/hvor ofte homeopatimedisin skal foreskrives, særlig hvis du ikke har så mye erfaring med homeopati fra før 😉

 

Husk:

Hvis du eller dine kjære opplever symptomer og plager som bekymrer deg, så må du søke profesjonell hjelp/dra til legevakta! 

Men, om du mistenker at Nat-m kan passe til symptombildet, så er det ingenting i veien for å ta med homeopatimedisinen og forsøke den i bilen på veien/på venterommet: kanskje blir turen mer kortvarig enn fryktet 😀

Og, for plager du er vant til å håndtere i hjemmet, så kan Nat-m (og andre homeopatimedisiner i husapoteket ditt) være med på å lindre tilstanden til den har passert – og kanskje forkorte varigheten av plagene.

Tipsene jeg har nevnt i denne artikkelen er ikke ment som erstatning for kvalifisert medisinsk rådgivning. Dette er kun ment som informerende innhold, og du bør alltid rådføre deg hos kvalifisert helsepersonell før du foretar eventuelle endringer i pågående behandling.