HomeopatiHomeopatimedisiner

Gelsemium sempervirens (Gels.)

Neida, jeg har ikke lagt vekk fargeleggingsboka mi 😉 (Men, jeg kan jo ikke fargelegge hele tiden, så da får du nye medisin-bilder innimellom!)

Homeopatimedisinen Gelsemium sempervirens (Gels.) har jeg også nevnt i artikkelen om julemidlene du burde ha i beredskap før julestria bringer med seg «juleplagene». I tillegg er den med i oversikten over homeopatimedisiner som det er godt å ha i samlingen sin hjemme: i homeopati-husapoteket.

Gelsemium sempervirens

Nå i disse tider, hvor forkjølelser og influensatilstander kan herje vilt og spre seg raskt blant oss, så er Gelsemium – sammen med Arsenicum og Aconitum – gode å ha på lur. Hvis de er indikerte (passer til symptombildet), så er det fint å slippe å vente opp mot en uke eller to på at apoteket skal få bestilt inn medisinen til deg!

Du kan for eksempel kjøpe Gelsemium i potens (styrke) 30C, og eventuelt 200C – i tilfelle homeopaten din anbefaler deg å ta en høyere potens for plagene dine. Ta med deg denne informasjonen til apoteket ditt når du skal bestille:

  • Gelsemium sempervirens 30C, 367826o
  • Gelsemium sempervirens 200C, 346518

Det er mye lettere for apoteket å skaffe riktig homeopatimedisin for deg når du har med varenummeret! Tro meg, de blir veldig takknemlige for det 🙂

Jeg har skrevet mer om det å kjøpe homeopatimedisiner i malen: Homeopati-husapotek.

Å foreskrive Gelsemium

Husk: dette er en samling av trekk man kan finne hos de som kan ha nytte av Gelsemium. Det er ikke dermed sagt at en person som trenger Gelsemium uttrykker alle disse trekkene, eller like intenst som det beskrives. Det er hvis Gelsemium innehar alle trekkene hos personen som er syk, at det er verdt å forsøke dette middelet!

Det beste er å få hjelp av homeopaten din, hvis du ikke er vant med å foreskrive homeopatimedisiner for deg og dine kjære. Du kan jo kanskje be om et mini-kurs fra homeopaten din, om det å skulle velge homeopatimedisiner for lettere helseplager og symptomer som oppstår? Også kan du jo bestille deg akutt-time de første par gangene, og etterhvert kun i de tilfellene der du merker behov for veiledning.

For kroniske tilstander og mer sammensatte lidelser bør du alltid søke hjelp hos profesjonelle – homeopater eller annet helsepersonell! Det samme gjelder bekymringsverdige akutte lidelser: oppsøk alltid kvalifisert helsepersonell/legevakt.

Gelsemiums karakteristikker – generaliteter

Gelsemium er i samme plantefamilie som Ignatia og Nux vomica, to andre nyttige midler som jeg kommer til å skrive om etterhvert. Gels er en nydelig klatreplante med gule blomster. Det er roten til planten som er benyttet i homeopatipreparatet.

Gels er nyttig ved voldsom, lammende utmattelse. Øyelokkene er tunge, og det er en opplevelse av tunghet. Plagene kommer snikende, og ved feber så uteblir svette. Gels mangler tørste og har skjelvinger. Gels har det bedre for (>) svetting og urinering, mens fysisk aktivitet gjør plagene verre (<).

Gelsemium er fryktelig tung, med armer og bein som føles som bly. De akutte Gelsemium-plagene, som forkjølelse/influensa, kommer snikene og kan bruke flere dager på å utvikle seg (i motsetning til for eksempel Aconitum og Belladonna). Gels henger ofte sammen med plager som kommer etter endring i været fra kald vinter til varm sommer, eller for mennesker som har tilbragt mesteparten av livet sitt i overopphetede hus.

Emosjonelt/mentalt

Gelsemium passer i tilfeller hvor plagene kommer etter å ha fått dårlige nyheter, eller stor begeistring/engasjement. Den deprimerte Gels kan ikke gråte, men ønsker å være alene, og misliker selskap. Gels er nyttig ved eksamensnerver, frykt for å snakke i større mengder, frykt for folkemengder og frykt for døden. Gels er preget av treghet og svakhet.

Eksamensangsten og frykten for å snakke i større mengder, er i Gels-tilfeller av en lammende art: en akutt engstelse som gjør Gels helt fastlåst både fysisk og mentalt. Gels kan glemme replikkene sine, skjelve, stamme og slite med å samle tankene. Da kan Gels faktisk se så dum ut som han føler seg!

Fysisk

Følgende er fysiske plager og karakteristikker som kan indikere Gelsemium som et egnet homeopatimiddel å forsøke:

  • Diaréen til Gels kommer av å grue seg, dårlige/over-engasjerende nyheter, frykt eller sjokk.
  • Når Gels har feber er mye brennende hete, med skjelving, men uten svette. Feberen føles bedre (>) ved svette og urinering, og verre (<) om ettermiddagen. Den feberherjede Gels puster kanskje raskere enn normalt, med bølger av vekselsvis varme og kulde som farer opp og ned ryggen. Selv om Gels til og med hakker tenner, føler hun seg ikke kald.
  • Når Gelsemium får influensasymptomer så kommer de gjerne i mildt, fuktig vær – eller etter at Gels har blitt kald; selv om han følte seg varm der og da. Øyeballene verker, og Gels har smerter i muskler. Med dette følger utmattelse, tunghet, nummenhet, skjelvinger og frysninger i ryggen. Influensaplagene > ved svetting og urinering, og < når Gels går. Tungen føles tykk og tung, mens talen blir slørete. Ryggen til Gels verker hele veien fra korsryggen og opp over hodet, med armer og bein som verker og føles ekstremt tunge og slitne. Gels er skikkelig frøsen og klarer ikke å få varmen i seg.
  • Hodepinen til Gels kommer gjerne i kombinasjon med kalde føtter. Hodet føles tungt, og de verkende, såre og forslåtte smertene sitter i bakhodet; hvor de sprer seg til fremre del av hodet. Pupillene til Gels er gjerne utvidet, og han har hyppige toalettbesøk for å tisse. Synet er uskarpt. Hodepinen er > urinering, og < ved bevegelse – særlig ved bevegelse av hodet. Faktisk oppleves hodet så tungt at det må støtttes opp av hendene eller en pute: og det føles sammentrengt, som om det var en løkke eller et bånd som innsnevret det. Gels sliter med å åpne øynene, eller å holde øyelokkene åpne – for de er så tunge! Gels tisser masse fargeløs urin, samtidig som han ikke er tørst.
  • Gelsemium kan være indikert for fødselssmerter/veer som oppleves fortvilende og frustrerende. De sitter i ryggen og er relativt svake.
  • Ved meslinger kan Gels egne seg dersom symptomene kommer snikende. Det er Gels-feber, Gels-feber og den typiske Gels-tungheten – sammen med sløvheten og den manglende tørsten.

Såh –

Dette var noen karakteristiske trekk ved Gelsemium, til veiledning ved hjemme-foreskriving for enklere plager! Det beste er om du har noen oppslagsverk å lete deg frem i, for samtidig å bli kjent med de vanligste homeopatimedisinene. Du finner noen tips til kilder du kan benytte i malen jeg har laget, som du får hvis du registrerer e-posten din.

Du trenger jo ikke å huske alt dette: bare å vite hvor du kan finne informasjonen, slik at du kan sjekke om Gelsemium passer – den dagen plagene dukker opp hos deg selv eller dine kjære 😉

Har du forresten lest om Aconitum napellus og Arsenicum album enda?

Husk:

Hvis du eller dine kjære opplever symptomer og plager som bekymrer deg, så må du søke profesjonell hjelp/dra til legevakta! 

Men, om du mistenker at Gels kan passe til symptombildet, så er det ingenting i veien for å ta med homeopatimedisinen og forsøke den i bilen på veien/på venterommet: kanskje blir turen mer kortvarig enn fryktet 😉

Og, for plager du er vant til å håndtere i hjemmet, så kan Gels (og andre homeopatimedisiner i husapoteket ditt) være med på å lindre tilstanden til den har passert – og kanskje forkorte varigheten av plagene.