HomeopatimedisinerRingsaker Homeopati

Belladonna (Bell)

I dag er det Belladonna jeg skal presentere for deg! Den kalles Belladonnaurt på norsk, og er uvurderlig i homeopati-husapoteket for blant annet feber (varme), forverring (<) av varme, stor tørste for kalde drikker (med sitron).

Det er en plutselig og voldsom start på plagene, med mye rødhet; tørrhet; varme. Belladonna er veldig var og sensitiv, og kan være redd for innbilte skikkelser eller ting i rommet.

Belladonna er en urt i Søtvierfamilien, og hele planten benyttes i fremstillingen av homeopatimedisinen.

Du finner Belladonna nevnt i flere av plagene jeg har skrevet om så langt, hvis du besøker siden helseplager.

 

Skaffe Belladonna

For å slippe å vente opp mot en uke på at apoteket skal skaffe Belladonna for deg, når du eller barnet ditt har feber som samsvarer med Belladonnas karakteristikker, kan du oppgi denne informasjonen på apoteket - for å ha homeopatimedisinen i husapoteket ditt før plagene dukker opp (tallet bakerst er varenummeret):

 • Belladonna (Atropa) 30C, 260591
 • Belladonna (Atropa) 200C, 215538

30C potensen (styrken) kan du bruke på egenhånd hjemme, gjerne også lavere potenser. 200C kan det godt hende homeopaten din vil foreskrive - og du kan i visse tilfeller vurdere denne om du har mer erfaring med homeopati selv. Det er mye lettere for apoteket å skaffe riktig homeopatimedisin til deg når du har med varenummeret, så skriv det på en lapp og ta med: tro meg, de blir veldig takknemlige for det 🙂

Jeg har skrevet mer om det å kjøpe homeopatimedisiner i malen: Homeopati-husapotek.

Denne illustrasjonen laget Holly Homeopaths i 2013, på studiet vårt 😀

Å foreskrive Belladonna

Det jeg kommer til å beskrive her er trekk man kan finne hos dem som har nytte av Belladonna (Bell). En som trenger dette middelet har ikke nødvendigvis alle symptomene og karakteristikkene som jeg tar med, og ikke nødvendigvis like intenst: det som er viktig er at homeopatimedisinen dekker det som personen uttrykker av symptomer - det er da det er verdt å forsøke denne homeopatimedisinen.

Det beste er å få hjelp av homeopaten din, hvis du ikke er vant med å foreskrive homeopatimedisiner for deg og dine kjære. Bestill deg en akutt-konsultasjon de første par gangene, og etterhvert kun i de tilfellene der du merker behov for veiledning.

For kroniske tilstander og mer sammensatte lidelser bør du alltid søke hjelp hos profesjonelle - homeopater eller annet helsepersonell! Det samme gjelder bekymringsverdige akutte lidelser: oppsøk alltid kvalifisert helsepersonell/legevakt.

Belladonna-urt, Atropa Belladonna

Belladonna karakteristikker

Generaliteter

Generelle symptomer og trekk ved dette medisinbildet er:

Plager som kommer etter kald, tørr vind; etter at hodet har blitt vått. Øynene skinner og glinser, og ansiktet er rødt; tannverk med punktvis rødhet; mørk rødhet. Kjertler er hovne, sensitive. Plagene kommer plutselig. Smerter kommer plutselig; dukker opp og forsvinner plutselig; i kjertler; skytende; dunkende. Pupillene er utvidet. Svette på tildekkede deler, men fraværende ved feber. Plager særlig på høyre side. Tørste. Rød eller hvit tunge; "jordbær"-tunge. Bedre (>) for å legge seg ned. Verre (<) for rykkende bevegelser; berøring; kald vind; kl 15; vått hode.

 

Emosjonelt/mentalt

Sinne. Engstelig. Forvirret. Delirisk. Oppspilt. Voldsomt uttrykk. Rastløs. Skriker med smerter. Sensitiv overfor lys og lyd. Tårefull ved feber.

Hos barn kan du tenke på Bell hos barn som er glade og omgjengelige, men som blir obsternasige og vanskelige når syke - med tendens til raserianfall.

Belladonna er i opprør: blir vilt opprørt, rastløs og delirisk ved feber. Ligger kanskje i senga og ynker seg, men spretter opp av senga plutselig innimellom. Belladonna er gjerne mer sint enn redd, men barn kan ville løpe og gjemme seg - for så å slå ut mot dem som nærmer seg.

 

Fysisk

Belladonna kan være indikert ved disse fysiske plagene og karakteristikkene:

 • Amme-problemer: brystene er harde, varme, betente, smertefulle; med røde streker. Dunkende smerter. Overdrevent mye melk. De røde strekene kan "stråle" fra brystvorten og utover.
 • Feber: varme og frysninger om hverandre; brennende, tørr om natten; strålende. Tennene gnisser; delirisk; fravær av svette. < lys, avkledning/utildekket, om ettermiddagen, om kvelden, om natten. Det stråler varme ved Belladonna-feber, særlig fra hodet; mens lemmene kan føles kalde. Huden kan være tørr og fuktig om hverandre, og svette kun på deler som er tildekket. Ofte er det ingen tørste med feberen. Det kan være hallusinasjoner: "ser" spøkelser og skremmende ansikter. Kan se vill ut, med et voldsomme raserianfall; slår og biter dem rundt seg, og spretter plutselig ut av senga.
 • Forkjølelse: Bell sine febersymptomer; hodepine; tap av lukt- og smakssans. Kan komme etter å ha blitt kald eller fått hodet vått. Når forkjølelsen har kommet plutselig og voldsomt på, kan Belladonna være rette middel!
 • Heshet: når gråter. Smertefull. Ofte sammenfallende med feber.
 • Hodepine: smerter i bakre del av hodet, i øynene, i fremre del av hodet, i tinningene; sprengende, hamrende, pulserende, dunkende, voldsom; starter og slutter plutselig. > hvile hodet, ligge i et mørkt rom, presse/trykke på hodet. < bøye seg ned, kulde, varme, lys, ved menstruasjon, sollys, sette opp håret, gåing. Kan komme av kald luft; fått hodet vått (vært hos frisøren); for mye sol.
 • Hoste: bjeffende, tørr, utmattende, hard, hul hoste; i anfall; irriterende, rivende, kilende, pinefull, voldsom. Med rask pust, skarpe smerter i brystet, med hes stemme. < om natta og ved dyp pust. Barn gråter kanskje før hosten, i påvente av smerten. Hosten kommer gjerne i anfall etter midnatt.
 • Kramper/anfall: hos barn. Kan komme med tannvekst. Søk profesjonell hjelp ved kramper og anfall!
 • Barnesykdom (kusma): smertefulle, hovne kjertler; < høyre side. Med Belladonnas feber, hodepine og sår hals. De hovne kjertlene er vonde ved berøring.
 • Menstruasjonsplager: tung, smertefull mens. Lyst rødt og koagulert (klumpete) blod. Voldsomme smerter. < før og i løpet av mensen. Kan være forsinket eller avbrutt etter at man har blitt kald.
 • Barnesykdom (meslinger): kommer plutselig. Utslett: brennende, varmt, rødt. Medfulgt av Belladonnas feber; hoste; betente øyne; emosjonelle/mentale karakteristikker.
 • Sengevæting: hos barn som sover dypt og er vanskelige å vekke.
 • Søvnløshet: rastløs søvn; med søvnighet; gnissende tenner. Kan ha redselsfulle mareritt eller drømmer hvor de faller; kan ynke seg i søvne. Klarer ikke sove til tross for søvnighet.
 • Overoppheting (solstikk): febersymptomer; hodepine. (Sammenlikn med Glonoinum - hvis Glonoinum er forsøkt uten hell, kan Belladonna være et godt neste-valg.)
 • Sår hals: irritert, rå, innsnevret hals. Hovne kjertler. Kraftige stikkende smerter. < høyre side, svelging av væske. Kan komme etter å ha blitt kald. Halsen kjennes øm ved berøring, og det er vanskelig å snakke. Konstant trang til å svelge, til tross for den ekstreme smerten. Smerten kan stråle fra halsen opp i høyre øret ved svelging. Drikker slurker med hodet foroverbøyd.
 • Tannvekst: smertefullt. Kinnene er varme og røde; hovne. Rastløs søvn. Ofte voldsom smerte med Belladonnas typiske rastløshet: kaster seg rundt.
 • Vannkopper: når de generelle, emosjonelle/mentale karakteristikkene passer; med feber og hodepine.
 • Øreverk: smerte som sprer seg ned i nakken; stikkende, rivende, dunkende. Med verkende ansikt og lyder i ørene. < høyre side. Ofte voldsom smerte, og barn er gjerne fra seg. De strålende smertene kan vandre mot ansiktet.
 • Betente øyne: blodskutte, brennende, tørre, sensitive for lys, rennende. Kan medfølge forkjølelsessymptomene. < lys, varme.

Hvis du ikke allerede har gjort det, så kan du registrere deg for månedlige Homeopatidrypp - og få denne malen for hvordan du kan starte samlingen av homeopatimedisiner til Husapoteket ditt 😀

Altså -

Disse karakteristikkene jeg har tatt med her er trekk som gjerne brukes for å differensiere (velge mellom) ulike homeopatimedisiner som kan passe ved mer akutte og "enkle" plager. Når symptomer og helseplager er av kronisk art og del av et mer komplekst mønster, er det best å få mer dyptgripende (konstitusjonell) behandling hos homeopaten din. Hvis du ikke har mulighet til å kontakte homeopaten din der og da, så kan du fint forsøke å lindre plagene med homeopatimidler i husapoteket/reiseskrinet ditt - for så å få hjelp til behandlingsforløp for de kroniske plagene senere.

Hvis du kjenner igjen de typiske Belladonna karakteristikkene i deg selv eller en av dine kjære, og alle symptomene er dekket av dette middelet; så kan det være verdt å forsøke det! Du finner noen tips til kilder du kan skaffe deg/benytte i malen jeg har laget, som du får hvis du registrerer e-posten din. Det er fint med litt instruksjoner på hvordan/hvor ofte homeopatimedisinen skal foreskrives, særlig hvis du ikke har så mye erfaring med homeopati fra før 😉

 

Husk:

Hvis du eller dine kjære opplever symptomer og plager som bekymrer deg, så må du søke profesjonell hjelp/dra til legevakta! 

Men, om du mistenker at Belladonna kan passe til symptombildet, så er det ingenting i veien for å ta med homeopatimedisinen og forsøke den i bilen på veien/på venterommet: kanskje blir turen mer kortvarig enn fryktet 😀

Og, for plager du er vant til å håndtere i hjemmet, så kan Belladonna (og andre homeopatimedisiner i husapoteket ditt) være med på å lindre tilstanden til den har passert – og kanskje forkorte varigheten av plagene.

Tipsene jeg har nevnt i denne artikkelen er ikke ment som erstatning for kvalifisert medisinsk rådgivning. Dette er kun ment som informerende innhold, og du bør alltid rådføre deg hos kvalifisert helsepersonell før du foretar eventuelle endringer i pågående behandling.