HomeopatiHomeopatimedisiner

Arsenicum album

Nå har jeg bladd litt videre i fargeleggingsboka mi! Ikke vær redd, jeg kommer tilbake til de jeg foreløpig har hoppet over. Men det homeopatimiddelet jeg skal fortelle om i dag, det er enda en juvel å ha i homeopati-husapoteket sitt nå i forkjølelses-sesongen: slik som Aconitum napellus, som jeg har vist deg tidligere.

 

Arsenicum Album

Hvis du vil kjøpe denne homeopatimedisinen og ha den i ditt homeopati-husapotek, så kan du for eksempel kjøpe den i disse potensene (styrkene):

  • Arsenicum album 30C, varenr. 245952
  • Arsenicum album 200C, varenr. 297476

Hvis du tar med deg varenummeret også, så er det mye lettere for apoteket å skaffe riktig homeopatimedisin for deg! Jeg har skrevet mer om det å kjøpe homeopatimedisiner i malen: Homeopati-husapotek.

 

Illustrasjon til skoleoppgave om Arsenicum Album (1)

 

Så var det karakteristikkene til Arsenicum (Ars.), da:

(Husk: dette er en samling av trekk man kan finne hos de som kan ha nytte av Arsenicum. Det er ikke dermed sagt at en person som trenger Arsenicum uttrykker alle disse trekkene, eller like intenst som det beskrives. Det er hvis Arsenicum innehar alle trekkene hos personen som er syk, at det er verdt å forsøke dette middelet!)

 

Generelt

Asenicum-personer blir lett forkjøla. Utflod («kroppslige utslipp») er brennende, lukter vondt og er vandig. Generell tørrhet. Blekt ansikt. Foretrekker varm mat og drikke. Leppene er sprukne og tørre – og Ars slikker dem. Munnen er brennende og tørr, og smerter er også brennende. Ars har hjertebank og er rastløs. Svetten mangler ved feber, men er ellers klam, rikelig, sur og kald. Munnen smaker bittert, og Ars er tørst etter store mengder – eller små mengder ofte, i form av små slurker. Tungen til Ars er rød langs kantene eller på tuppen.

Ars har det bedre ved inntak av varm drikke, varme fra senga, og varme generelt. Også føler Ars seg bedre av å legge seg ned. Plagene til Ars blir verre ved temperaturendringer, ved kulde, fukt, fysisk aktivitet, etter midnatt, ved vått vær, kl. 01:00 og når han/hun våkner.

 

Illustrasjon til skoleoppgave om Arsenicum Album (2)

 

Emosjonelt/mentalt

Arsenicum kan sies å være mer rastløs og engstelig enn noen annen homeopati-karakter! Ars kan være sint, og plager kan komme som følger av sinne med engstelse. Ars er generelt engstelig: når han våkner, om natten, etter midnatt, ved feber, når han er alene og kl. 03.00. Ars-personer kan være kritiske, deprimerte og føle seg fortvilet over egne plager: «kommer jeg noensinne til å bli bra?». Ars ønsker å ha selskap, og er generelt redd – særlig for å være alene, og for døden. Ars har et herjet, sykelig og lidelsesfullt uttrykk. Hun er glemsom, irritabel, veldig ryddig og er rastløs – også i senga – med engstelse.

 

Illustrasjon til skoleoppgave om Arsenicum Album (3)

 

Fysisk

Det er en del fysiske plager som kan indikere Arsenicum som et egnet homeopatimiddel å forsøke:

Når Ars er forkjølet er øynene brennende og tørre. Øyelokkene er hovne og røde. Nesa renner med brennende, rikelig og vandig snørr – med hyppige nys. En forkjøla Ars har det verre om kvelden, og på høyre side. Forkjølelsen til Ars kommer gjerne etter å ha blitt kald når hun er overopphetet. De kraftige symptomene kan bevege seg videre til brystet, og det brennende snørret kan gjøre området rundt neseborene røde og såre. Leppene kan bli så sprukne at de blør, og det kan være blod i det brennende snørret også.

Hosten til Ars er tørr om natta, utmattende, hakkete og løs. Pusten blir rask, strevsom og hvesende. Det kiler i halsen, og det er masse slim som smaker salt. Ars svetter gjerne når hun har hoste. Varm drikke hjelper, men kulde gjør det verre: det samme gjør kald drikke, frisk luft, kveldstid, å ligge ned, etter midnatt, om natta og ved feber. Hosten kan være løs eller tørr, men den er gjerne tørr om natta. Ars ønsker å ligge ned, men støttet opp av masse puter – og våkner gjerne av hosting rundt kl ett eller to om natta.

Den såre halsen til Ars har brennende smerter og sår. Halsen føles bedre ved varme drikker, og verre for kalde drikker og å svelge.

Ved feber opplever Ars brennende og tørr varme, og tørrhet om natta som veksler med frysninger. Feberen medfølges av engstelse, delirium og utmattelse. Hodet og ansiktet kan føles varmt ut ved berøring, mens kroppen kjennes kald ut – eller kroppen kan også føles varm ut ved berøring, selv om Ars selv føler seg kald innvendig. Andre ganger kjenner Ars på en varme innvendig; som om blodet brenner i årene. Den karakteristisk tørsten til Ars er også til stede.

Ved urinveisplager føler Ars trang til å late vannet, men det kommer ingenting. Smertene ved blærekatarr er brennende – og når Ars tisser føles det ut som hun ikke er ferdig. Varme hjelper; særlig å ta et varmt bad.

Diaréen til Ars rammer gjerne eldre personer. Det er brennende smerter etter å ha vært på do, og den vandige avføringen luker vondt. Med diaréen er det gjerne utmattelse, svette og iskalde hender og føtter. Diaréen er verre ved kulde, etter å drikke, etter å spise frukt og kald mat, og etter midnatt. Årsaker til denne Ars-diaréen kan være matforgiftning, eller å ha spist iskrem eller frukt. Dette er en utmattende diaré som kan komme ved akutt matforgiftning.

Når Ars har fordøyelsesplager er smertene brennende, og gjerne akkompagnert av halsbrann. Varme drikker hjelper, kanskje særlig varm melk. Ars kan ha hodepine ved fordøyelsesplager.

Den illeluktende oppkasten til Ars er vandig, og består av galle og mat. Oppkasten kommer lett, ofte og voldsomt. Når Ars kaster opp svetter han gjerne også, og føler seg svimete etterpå. Oppkasten blir verre ved å spise og drikke, og ved bevegelse. Ars kan få oppkast etter å ha spist iskrem. Selv den minste mengden vann kan føre til mer oppkast – til det til slutt ikke er noe annet igjen å kaste opp enn den illeluktende gallen.

Når Ars har mye luft i magen er den oppblåst, og Ars sin flatulens lukter vondt. Ved matforgiftning har Ars diaré, kvalme og oppkast. Matforgiftningen kommer gjerne av bedervet kjøtt – og kvalmen er gjerne så intens at Ars ikke orker synet, lukten eller tanken på mat. Og ved magekatarr har Ars gjerne sine karakteristiske influensasymptomer også:

Influensaen til Ars har liknende symptomer som ved Ars-forkjølelsen, sammen med feber og rastløshet. Årsaken er gjerne temperaturendringer.

Når Ars er utmattet er det snakk om en ekstrem, lammende og plutselig utmattelse. Ars føler seg svimete, kan ha feber og er rastløs. Utmattelsen er verre om morgenen og ved bevegelse. Årsaker kan være matforgiftning eller smerter.

Ars kan ha søvnproblemer som insomnia. Ars har mareritt og drømmer som gjør ham engstelig. Søvnen er rastløs. Søvnplagene er verre etter midnatt, og kommer gjerne av engstelse, sjokk eller et overaktivt sinn. Selv om Ars er fullstendig utmattet hindrer engstelsen henne fra å sovne – og når hun først sovner, så preges søvnen av redselsfulle drømmer om fare og død.

Ved hodepine har Ars brennende, dunkende smerter i fremre del av hodet – som kommer med jevne intervaller. Hodepinen er bedre ved frisk luft, og verre ved varme. Ars med hodepine ønsker å legge seg ned, men med hodet høyt: oppå masse puter. Smertene starter gjerne ved neseroten og sprer seg så videre til resten av hodet, og de eneste Ars-smertene som er bedre ved kulde er hodepinen.

Øyebetennelsen til Ars er preget av brennende øyelokk. Øynene er også brennende og føles som om de har sand på seg, og de er sensitive til lys. Slik øyebetennelse sees gjerne hos babyer.

Ars kan ha byller med brennende smerter. Ved brannsår er også smertene brennende, med blemmer; og smertene er bedre ved varme!

 

Illustrasjon til skoleoppgave om Arsenicum Album (4)

 

Wrap-up

Var dette mye å ta inn? Vel, Arsenicum er et av de «store» midlene i homeopatien: hvor vi har mye klinisk erfaring å vise til. Dermed er det også mye informasjon om denne homeopatimedisinen, mer enn det jeg har ramset opp her; som er med hensyn til karakteristiske trekk til veiledning ved hjemme-foreskriving for enklere plager!

Du trenger jo ikke å huske alt dette: bare å vite hvor du kan finne informasjonen, slik at du kan sjekke om Arsenicum passer – den dagen plagene dukker opp hos deg selv eller dine kjære 😉

Det finnes mange fine og lettleste bøker som er gode å ha som oppslagsverk sammen med homeopati-husapoteket ditt: mine favoritter har jeg listet opp i malen jeg har laget, som du får hvis du registrerer e-posten din.

 

Husk:

Hvis du eller dine kjære opplever symptomer og plager som bekymrer deg, så må du søke profesjonell hjelp/dra til legevakta! 

Men, om du mistenker at Ars kan passe til symptombildet, så er det ingenting i veien for å ta med homeopatimedisinen og forsøke den i bilen på veien/på venterommet: kanskje blir turen mer kortvarig enn fryktet 😉

Og, for plager du er vant til å håndtere i hjemmet, så kan Ars (og andre homeopatimedisiner i husapoteket ditt) være med på å lindre tilstanden til den har passert – og kanskje forkorte varigheten av plagene.