HomeopatiHomeopatimedisiner

Aconitum napellus

Jeg har min egen fargeleggingsbok! Jepp, i det jeg nå må kalle voksen alder (selv om jeg ofte lar barnet i meg få utfolde seg) sitter jeg nå og fargelegger ferdige tegninger. Men, det er ikke hvilke som helst tegninger! Det er faktisk presise fremstillinger av de viktigste karakteristikkene av velkjente homeopatimedisiner.

Dette er boka: (Hvis du klikker på bildet kommer du til Narayana Verlag, hvor du kan kjøpe den selv)

 

 

Det første homeopatimiddelet som boka tar for seg, er Aconitum napellus. Dette er et kjempenyttig middel å ha i husapoteket sitt!

Her får du litt mer informasjon om denne juvelen for akutte plager som kan dukke opp (men denne oversikten er ikke fullstendig – da må du ta et dypdykk i homeopatiens Materia Medica, hvis du vil vite alt som er å vite om Aconitum-homeopatimedisinen!):

 

Aconitum napellus

På norsk kalles denne blomsten Storhjelm eller Venusblomst, og den tilhører Soleiefamilien.

Hvis du vil kjøpe den på apoteket, kan du for eksempel kjøpe den i disse potensene (styrkene):

  • Aconitum napellus 30C, 235829
  • Aconitum napellus 200C, 353699

Hvis du tar med deg varenummeret også, så er det mye lettere for apoteket å skaffe riktig homeopatimedisin for deg! Jeg har skrevet mer om det å kjøpe homeopatimedisiner i malen: Homeopati-husapotek.

Så var det karakteristikkene til Aconitum (Acon.), da:

(Husk: dette er en samling av trekk man kan finne hos de som kan ha nytte av Aconitum. Det er ikke dermed sagt at en person som trenger Aconitum uttrykker alle disse trekkene, eller like intenst som det beskrives. Det er hvis Aconitum innehar alle trekkene hos personen som er syk, at det er verdt å forsøke dette middelet!)

 

Generelt

Dette middelet er særlig egnet ved plager som oppstår plutselig, og gjerne etter at man har vært utsatt for kulde, sjokk eller skrekk. Aconitum passer når plagene er uutholdelige! De er verre om natten: selv om Aconitum-personer har det greit når de legger seg, våkner de kanskje opp rundt midnatt av at plagene er ille. Aconitum-tilstanden er preget av at man ikke vil bli berørt, og at man føler seg bedre i frisk luft. Disse modalitetende (bedre/verre for) gjelder generelt ved alle Aconitum-plagene.

Ansiktet er gjerne rødt, og man har en stor tørste etter kald drikke. Smerter er uutholdelige, og svetten er varm. Munnen smaker bittert.

 

Emosjonelt/mentalt

Aconitum er engstelig! Skikkelig engstelig. Øynene er stirrende med sjokkert uttrykk. Aconitum har en engstelig rastløshet over seg – full av frykt. Acon kan være utrøstelig, og er redd for situasjoner med mange mennesker. Smertene Acon opplever kan være så intense at det skrikes av smerte, «jeg vil dø!» Acon er veldig var på lyder, og ved feber er Acon ofte tårevåt.

 

Fysisk

Acon er nyttig ved fysiske plager som har overnevnte mentale og emosjonelle trekk. I tillegg er det en rekke tilstander der Acon gjerne kan vurderes:

Ved forkjølelse som kommer etter sjokk, nedkjøling, og kald, tørr vind kan man vurdere Acon. Sammen med forkjølelsen kan Acon også ha hodepine:

Hvis Acon har hodepine er denne gjerne kommet etter skrekk, sjokk eller nedkjøling (blitt kald). Smertene er brennende, sprengende og dunkende.

Hosten til Acon er gjerne tørr, bjeffende, hes, irriterende, kort og kilende. Acon puster fort med hosten. Den er verre om natten, ved feber, og kald, tørr vind.

Acon sin såre hals kommer etter å ha blitt kald, og smertene er brennende og «strammende» (/sammentrekkende/snurpende? Ikke alltid lett å oversette de engelske ordene jeg er vant til å lese i Materia Medica!).

Du kan vurdere Acon ved urinveisplager, hvis smertene er pressende, og plagene kommer etter å ha blitt kald.

Når Acon har øreverk oppleves smertene uutholdelige, og plagene kommer etter å blitt kald, eller utsatt for kald, tørr vind.

Ved plager relatert til øynene, er disse gjerne sensitive overfor lys – og røde. Smertene kan være verkende og brennende.

Også var det feber, da! Når Acon har feber er det mye varme, som alternerer med frysninger om natta. Varmen oppleves brennende, og tørr om natta. Pulsen er gjerne rask og sterk, og Acon er engstelig ved feber. Det hjelper å fjerne lag med tepper og dyner. Acon føler seg varm på innsiden, men kald på utsiden. Kinnene kan variere mellom varme og røde, og spøkelsesaktig hvite – eller ett kinn kan være varmt og rødt mens det andre er kaldt og blekt (særlig hos barn som får plager ved tannvekst). Kroppsdeler som er tildekket av klær blir gjerne svette, og Acon sparker av seg dyna. Alt smaker bittert bortsett fra vann – men selv det smaker ikke godt! Likevel er tørsten umulig å tilfredsstille.

Hvis Acon-barn får plager når tennene vokser frem, er kinnene gjerne røde og varme – med febersymptomer. Søvnen er urolig på grunn av smertene, og barnet biter nevene sine mens det skriker og kaster seg rundt i senga.

Når Acon får skader blør det mye fra kutt/sår, og Acon har en opplevelse av sjokk:

Acon-sjokk kan komme av skader, operasjoner og fødsel. Da har Acon sin karakteristiske frykt og engstelse.

Hvis nyfødte barn har blitt sjokkert av fødselen sin, og har manglende vannlating, kan Acon vurderes. Det samme gjelder for barn som har manglende vannlating etter å ha blitt forkjøla.

 

Husk:

Hvis du eller dine kjære opplever symptomer og plager som bekymrer deg, så må du søke profesjonell hjelp/dra til legevakta! 

Men, om du mistenker at Acon kan passe til symptombildet, så er det ingenting i veien for å ta med homeopatimedisinen og forsøke den i bilen på veien/på venterommet: kanskje blir turen mer kortvarig enn fryktet 😉

Og, for plager du er vant til å håndtere i hjemmet, så kan Acon (og andre homeopatimedisiner i husapoteket ditt) være med på å lindre tilstanden til den har passert – og kanskje forkorte varigheten av plagene.